Flake Tesisleri
Flake yem, mısır ve arpa gibi tahılların buharla yumuşatılarak vals topları arasından geçirilip ezilmesiyle elde edilir.
Bu sayede tahılın yüzey alanı artar ve içerisinde bulunan nişasta jelatinize edilerek sindirilebilirliği kolaylaşır. Sindirilebilirliğin artması yemden alınan enerji miktarını da arttırdığından süt ineklerinde verim artmaktadır.
Flake yem üretiminde tavlama kalitesinin önemi büyüktür.
KARDEV tavlama kulelerinde ürün sıcaklık, zaman, rutubet parametrelerine bağlı olarak buharla şartlandırılır. Özel bir buhar dağıtıcı sistem doymuş buharı birkaç noktadan ürüne yönlendirir ve eşit oranda dağıtır. Kullanılan buhar miktarı tahılın cinsine göre farklılık göstermektedir. Ürünün rutubetinin artması ezilme sırasında tahılın jelatinize olmasını da kolaylaştırmaktadır.
Tavlama işleminin ardından valsli ezme üzerindeki besleme sayesinde vals topları düzenli olarak beslenir düzenli tahıl akışı sağlanır.
Valsli ezme üzerindeki yüksek çaplardaki vals topları sayesinde tahılın jelatinize olması kolaylaşmaktadır. Valsli ezme çıkışında tahıldaki nişasta %78-93 oranında jelatinize edilmektedir. İstenilen flake kalınlığına göre vals topları aralıkları ayarlanabilmektedir. Flake kalınlığı, kaliteyi ve makine kapasitesini doğrudan etkilemektedir.
Valsli ezmeden çıkan sıcak ve rutubetli ürün kurutucuya gönderilir. Kurutucu üzerindeki eşanjörlerden geçen emiş havası ısıtılır ve yem taneleri arasından geçerek flake yemin kurutulmasını sağlar. Çok katlı kurutucu uygulamalarında alt kat soğutma amacıyla kullanılmaktadır. Alt katta ortam havasıyla karşılaşan yem tanelerinin sıcaklığı düşürülerek soğutma sağlanır.