Whatsapp
+90 545 245 21 66
Kardev Machinery | Mısır Flake Üretimi

Mısır flake, hayvan besleme ve yem sanayisinde önemli bir yer tutan, buharlama ve ezme işlemi uygulanmış mısır tanelerinden üretilen yüksek besin değerine sahip bir yem çeşididir. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde yaygın olarak kullanılan bu yem türü, daha yüksek enerji verimliliği, kolay sindirim ve besin değerlerinin korunması gibi birçok avantaja sahiptir.

Mısır flake, mısır tanelerinin ön ısıtma (buharlama) ve presleme işlemi ile ezilerek daha sindirilebilir hale getirilmesiyle üretilir. Bu süreç, nişasta yapısını değiştirerek hayvanların enerji alımını artırır ve yemden maksimum verim elde edilmesini sağlar.

FLAKE;

Dünya genelinde üretimi büyük bir hızla yaygınlaşan tahıl ve baklagillerin hayvan beslenmesinde en önemli besin haline gelmesini sağlayan ‘Yem Teknolojisi’dir.

Bu teknolojiyi özel kılan etkenlerin başında üretim prosesinde kullanılan teknolojiyle, işlenen tahıl ve baklagillere hiçbir katkı maddesi ilave olmadan, diğer yem üretim tekniklerine göre daha fazla verim elde edilmesidir. Buna sebep olarak, elde edilen ürünün hayvan metabolizmasında sindirilebilirliğinin maksimum seviyede olması gösterilir.

Flake’in pişmiş olmasından kaynaklı, içindeki nişasta jelatinize olarak sindirilebilir hale gelmektedir.

Ezilmesinden dolayı oluşan yeni şekliyle hayvanın midesindeki enzim temas yüzeyinin artması, sindirilebilirliği artıran diğer bir etkendir.

Nişasta kaynağı tahıllar ve proteince zengin baklagiller gibi çok değerli hammaddelerden yapılıyor olması, işlem sonrası oluşan lezzet, hayvanlarda sindirim ve tüketim kolaylığı sebebiyle hayvan tarafından alım miktarının artmasını sağlar. Bu sayede metabolizma sisteminde herhangi bir zarara neden olmadan, hayvanın genetiğinde var olan verim artışını ortaya çıkarır. Aynı miktardaki yem ile, kırma ve ezmeye göre daha fazla et, süt ve büyüme artışı sağlanır.

Mısır Flake Nasıl Üretilir?

Mısır flake üretimi, özel işleme yöntemleri ile mısır tanelerinin en iyi şekilde değerlendirildiği bir süreçtir. İşte mısır flake üretim aşamaları:

  • Temizleme ve Ön Eleme: Mısır taneleri, taş, toz ve yabancı maddelerden arındırılır.
  • Buharlama İşlemi: Mısır taneleri, yüksek sıcaklıktaki buhar ile işlenerek daha yumuşak ve esnek hale getirilir.
  • Ezme (Flakeleme) İşlemi: Buharlanan taneler, özel valsler (silindirler) yardımıyla ezilerek ince ve geniş flake formuna getirilir.
  • Kurulama ve Soğutma: Flake haline gelen mısırlar, belirli bir nem seviyesine düşürülerek uzun süre dayanıklı hale getirilir.
  • Paketleme ve Depolama: Son olarak, flake yemler uygun koşullarda paketlenerek sevkiyata hazır hale getirilir.

Flake Üretiminde İzlenmesi Gereken Aşamalar;

  • Hammadde kalitesi
  • Ürün temizleme
  • Pişirme
  • Flake işleme (Ezme)
  • Kurutma ve soğutma
  • Paketleme

Hammadde kalitesi; İşlenecek tahıllar, tam donanımlı bir laboratuvarda en ince ayrıntısına kadar kontrol edilmelidir(Rutubet, Kirlilik, Nişasta, Protein, Yağ, Aflatoxin gibi analizler ürün tesliminde mutlaka yapılmaktadır). Bu kriterlere uymayan ürünler teslim alınmamalıdır.

Ürün temizleme; Güçlü bir hava emiş sistemine ve en yeni teknolojiye sahip elek ile detaylı bir şekilde tahılların temizliği yapılır. Tüm Kırık taneler (İşlenmemiş üründe kırık taneler önemli bir bozulma noktasıdır.), taş, toz, toprak, farklı ürün, sap, koçan vb. kirlilikler temizlenir. Fabrikaya gelen ürünlerde %10 civarı kirlilik çıkabilmektedir.

Pişirme; Ürün, yüksek basınçlı kuru buharla pişirme makinesinde 1 saatten az olmamak üzere pişirilir. Burada buharın kuru olması, buhar için kullanılan suyun insanların içebildiği su olması mutlak kuraldır. Pişirme işleminde ürün içindeki zararlı bakteriler ölür. Yüksek sıcaklıkta ve uzun süre yapılan pişirmeyle, nişastanın jelatinize olması sayesinde,  sindirilebilirlik , steril olma ,yediğinden maksimum yararlanma ve neticesinde de verimlilik artışı bu noktada oluşmaya başlar.

Flake işlemi (Ezme); Ürünün az pişmesi veya çok pişmesi kaliteyi etkileyen önemli faktörlerdir. Pişirme sonrası ürünün; hayvanın midesindeki enzimler ile temas yüzeyini artırmak ve bu sayede hayvana katkısını en üst seviyeye ulaştırmak için çok yüksek basınç uygulayan, dev silindirden geçirilerek pişmiş ürünün yapısal genişlemesi sağlanır. Ürünün doğru pişmesi kadar doğru ezilmesi de önemlidir. Ürünün müşteri ihtiyacına göre 0,8 – 1,5 mm arası kalınlığa getirilmesi ve %100 ezilmesi burada sağlanır.

Kurutma ve Soğutma; Pişirme ve ezilme işleminden çıkan ürün nemli ve sıcak olur. Bu nedenle ürün ilk olarak kurutma, daha sonra da soğutma kısmına alınır. Burada da en önemli husus, ürün kurutulurken nişastasına zarar vermemektir. Doğru şekilde yapılmayan kurutma ve soğutma işlemleri fermantasyona uğrama riski barındırır. Bu risk hayvanlarda şişme veya farklı kötü sonuçlar doğurabilir.

Paketleme; Ürün, kurutma ve soğutma işlemlerinin ardından dökme , BigBag ve çuvallı olarak nihai tüketim noktasına satılmaktadır.

Mısır Flake’in Kullanım Alanları

Mısır flake, tarım ve hayvancılık sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Başlıca kullanım alanları şunlardır:

  • Besi Hayvancılığı: Büyükbaş hayvanların hızlı ve sağlıklı kilo almasını destekler.
  • Süt Hayvancılığı: Süt ineklerinde süt verimini artıran dengeli bir enerji kaynağıdır.
  • Küçükbaş Hayvancılık: Koyun ve keçi besiciliğinde sindirimi kolay, yüksek enerjili bir yem olarak tercih edilir.
  • Kanatlı Hayvancılık: Tavuk ve hindi yemlerinde özel karışımlarla birlikte kullanılabilir.
  • Organik Yem Üretimi: Kimyasal katkı maddesi içermediği için organik tarım ve yem üretiminde kullanılabilir.

Flake Yemin Hayvanlar Üzerindeki Faydaları;

  • Ekonomik olarak daha az maliyet ile yüksek verimlilikte yem elde etmek.
  • Üretilen ürünün pişirme ve ezme kısmında uygulanan teknoloji sayesinde artırılan yem yüzeyi ve azaltılan yem kalınlığı, tahıllardaki nişastanın jelatinizasyonunu ve hayvanın midesindeki enzimlerin daha kolay etkileşime girmesini sağlar. Bu sayede hayvanın genetiğinde var olan verim maksimum artışını ortaya çıkarır. Aynı miktardaki yemlerde; kırma ve ezmeye göre daha fazla et, süt ve büyüme artışı gözlemlenir.
  • Tahıllar işlenirken uygulanan 130 derece civarı ısı ve uzun süreli pişirme teknolojisi sayesinde yem zararlı mikrop ve bakterilerden arındırılır. Çıkan son ürün tamamen steril bir yem olur.
  • Midede, nişastaya bağlı asidik olmaz. Bu sebeple (Sodyumbikarbonat ve buffer gibi) ekstra maliyet içeren ilave maddelerin kullanımına ihtiyaç yoktur. Düzenli olarak flake yem tüketilmesi Laminitisi (topal ayak) hastalığını ortadan kaldırır.
  • Lezzet ve kokusuyla hayvanlar tarafından tüketimini arttırır. Bu da süt, et artışı ve hızlı büyümeyi beraberinde getirir.

Flake Yem Teknolojisi, üretimdeki en önemli amaçlardan olan ‘daha az maliyet ile daha yüksek verim alma’ ilkesine birebir uymaktadır. Ülkemizde henüz beklenen seviyelere gelememiş olan bu teknoloji, dünyanın gelişmiş ülkelerinde çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır.