Ezme Tesisleri
Buharla yumuşatılan arpanın vals topları arasından geçirilip ezilmesiyle elde edilir.
Bu sayede tahılın yüzey alanı artar ve içerisinde bulunan nişasta jelatinize edilerek sindirilebilirliği kolaylaşır. Sindirilebilirliğin artması yemden alınan enerji miktarını da arttırdığından süt ineklerinde verim artmaktadır.
Proses 5 aşamadan oluşmaktadır; Ön temizleme, buharla pişirme, ezme, soğutma ve paketleme.
1-) Ön temizleme: Ham maddelerin içinde bulunan yabancı cisimlerin ayıklanması için temizleme ve eleme işlemi yapılır. Bu sayede prosese ayıklanmış hammadde girişi sağlanmış olur.
2-) Buharla pişirme: Ham madde sıcaklık, zaman, rutubet parametrelerine bağlı olarak buharla tavlanır. Özel bir buhar dağıtıcı sistem doymuş buharı birkaç noktadan ürüne yönlendirir ve eşit oranda dağıtır. Ürünün rutubetinin artması ezilme sırasında tahılın jelatinize olmasını da kolaylaştırmaktadır.
3-) Ezme: Tavlama kulesinde yumuşatılan arpa daha sonra valsli ezmeden geçirilerek sıcak arpa ezme yemlere dönüştürülürler. Ezme makinesinde bulunan yüksek çaplı vals topları sayesinde tahılın jelatinize olması kolaylaşmaktadır.
4-) Soğutma: Ezme makinasından çıkan ürünün ortam sıcaklığına soğutulması sağlanır. Soğutucu girişinde bulunan dağıtıcı sistem sayesinde makine içerisine homojen bir dağılma ve ürün yüksekliği sağlanmaktadır. Bu sayede ürünün her noktada eşit soğuması sağlanır.
5-) Paketleme: Ürünün 25-50 kg aralığında yem torbalarında paketlenmesi sağlanır. Kullanılan PLC otomasyon sistemi ile istenilen raporlamalar elde edilebilir.
